Julmarknader 2018

Julen börjar närma sig och och i slutet på november slår de flesta julmarknader upp dörrarna. Snart sprider sig en härlig doft av glögg och rostade mandlar på gator och torg. Här listar jag några av mina mysigaste julmarknader – enjoy!

Berlin
Tyskland är julmarknadernas urmoder (som ni kan se på våran lista) och Berlin har förmodligen det bästa urvalet av julmarknader i hela landet. Flyg till Berlin och upplev över sextio olika marknader runt om i staden
I november och december förvandlas Tysklands huvudstad till ett paradis för julälskare, med ett stort festfyrverkeri av ljus, julpynt, julgranar och en massa mys. Taket på Sony-centret förvandlas till en stor stjärnhimmel, på den berömda boulevarden Ünter den Linden pyntas träden med spektakulära ljusdekorationer och staden kan stoltsera med mer än 50 julmarknader.

Prag
Med sina vackra historiska byggnader och mysiga gamla gator pyntade till jul, erbjuder Prag en äkta julstämning. Den tjeckiska huvudstaden är inte känd för sin extravagans som några av de andra städerna i denna artikel, men istället är det en av Europas absolut mysigaste städer. Priserna ligger ca. 25 procent under de svenska priserna, så du kan ha tur och få dina julklappar köpta till ett billigare pris.
New York
Om du vill kika på överdådiga julfönster som får NK:s juldekorationer att blekna, så ska du besöka Saks, Macy’s, Barneys och Bergdorfs. Dessa varuhus är rätt så dyra men är perfekta för fönstershopping. New York är ett shoppingmekka för alla plånböcker och om du är på utkik efter unika presenter ska du besöka kvarteret Soho. Ett gott råd är att beställa många av dina julklappar på Internet och få dem levererade till ditt hotell i New York. På det sättet är du säker på att du får presenterna till bästa pris.
Riga

Det sägs att traditionen om att klä julgranen började i Riga i Lettland. År 1510 blev en pyntad julgran placerad på torget för alla att se och långsamt bredde traditionen ut sig. I Riga håller man fortfarande traditionen vid liv. Du hittar nämligen stadens stora julgran och en mysig julmarknad (26.11.207-7.1.2018) på domkyrkotorget i den gamla delen av staden, som finns på UNESCO:s världsarvslista. På marknaden kan du bl.a. köpa lettiskt hantverk, hemmagjorda julpynt och mycket mer.

Paris
I december är den romantiska franska huvudstaden pyntad med ljus överallt. Varje kvarter har sitt eget utbud av livliga utomhusaktiviteter med allt från skridskobanor till mysiga julmarknader som fyller gator och torg. En av höjdpunkterna i Paris omkring jul är de storslående julskyltningarna i varuhusen Galeries Lafayette och Printemps på boulevard Haussmann.
En annan fast jultradition i Paris är den offentliga skridskobanan som uppförs på platsen framför rådhuset, Hôtel de Ville (mitten av december – mitten av mars). Du kan ju heller inte åka hem från Paris utan att ha sett den vackra julgranen framför Notre Dame-katedralen.
London
I den vackert upplysta och elegant dekorerade huvudstaden kan du bland annat se den fantastiska julskyltningen hos i Harrods, släntra genom Covent Garden, köpa leksaker i Hamleys, sjunga med i de engelska “Christmas carols” i St. Paul-katedralen och beundra den enorma julgranen på Trafalgar Square.

Du hittar julklappar till stora och små på de stora shoppinggatorna som Carnaby Street, Regent Street och Oxford Street, var de exklusiva butikerna ligger sida vid sida med budgetvänliga butiker som Topshop och Marks & Spencer. Samtidigt är London känt för sina färgsprakande marknader som bjuder på allt från antikviteter, vintagekläder, smycken, konst och mat från hela världen.

– xoxo Alex –