Kickstarta det nya året – träningstips på semestern!

Kombinera sol, bad och träning!

Träna på semestern. Om du vill. Semestern är till för att tas till vara och njutas av, men vill du behålla formen under semester ska du se till att inte slappa till dig fullständigt utan varva lata stunder på stranden med en löprunda i sanden. Ta del av våra bästa tips för att hålla formen på semestern.

Det finns oändliga tips för dig som vill ha en aktiv semester: cykelsemester, bergsvandring eller arrangerade träningsresor är några exempel. Men även du som vill ha en klassisk solsemester kan med enkla medel hålla igång under resan.

Man som springer på en strand i solnedgången.

Det första steget är att planera väl. Undersök träningsmöjligheterna på ditt resmål, många turistställen erbjuder idag gym och gruppträning. Ta med dig träningsredskap som är lätta att packa ner. För att springa en runda krävs bara gympaskor, även lättare redskap som gummiband, trx-band eller hopprep får lätt plats i bagaget. Arrangera ett pass för hela familjen eller kör ett pass på morgonen innan de andra vaknar.

Vikter och hantlar är tungt och svårt att få med sig på resan. Vill du gärna styrketräna men ogärna stänga in dig på ett gym en solig dag kan du använda kroppen som tyngd. Nedan följer ett exempel på ett snabbt träningspass för hela kroppen som du garanterat har tid med ett par gånger under semestern. Kör nedanstående program efter uppvärmningen 3 gånger. Vill du avancera med mer konditionsövningar, kan du lägga in 10 stycken upphopp mellan varje övning. Svettigt och roligt!

Övning Antal
Jogg och sprint i backe Uppvärmning, 10 minuter
Utfallsgång 20 steg fram, 20 steg tillbaka
Jägarvila 90 sekunder
Rygglyft 15 repetitioner
Armhävningar 15 repetitioner
Dips 15 repetitioner
Sit ups 15 repetitioner
Plankan 60 sekunder

 

Även i de små tillfällena på semestern finns det utrymme för aktivitet. Passa på att simma en sväng när du ändå badar, eller trampa vatten på stället under några minuter. Upptäck ditt resmål genom långa promenader genom staden eller hyr en cykel, och varför inte avsluta de härliga sommarkvällarna med en kubb- eller badmintonturnering.

3 utmaningar

Utmaning 1:

”Det finns inget gym i närheten.”

Lösning: Träna crossfit.

Vad: Omväxlande löpning och styrkeövningar.

Hur: Löp iväg i ett valfritt tempo och utnyttja möjligheterna längs vägen till att göra armhävningar, benböjningar, gå balansgång, träna bålstyrka och variera farten – endast fantasin sätter gränser.

Utmaning 2:

”Familjen vill till stranden, men jag vill hellre träna.”

Lösning: Sprinta i sanden.

Vad: Korta, explosiva fartökningar på stranden. Sprinta 10–30 sek. i den tungsprungna och lösa sanden.

Hur: Ta av skorna och leta upp en jämn och fin sträcka på stranden där du kan löpa obehindrat. Löp så snabbt du kan och fokusera på en kort och snabbt stegfrekvens fram och tillbaka eller runt, runt beroende på vad som passar bäst.

Utmaning 3:

”Jag hittar inte i området och har inga fasta rundor att följa.”

Lösning: Löp ut och hem igen.

Vad: Starta i ett långsamt tempo. Efter ett lagom antal kilometer vänder du tillbaka och ökar tempot på hemvägen.

Hur: En enkel träningsform som kan anpassas efter rådande förhållanden. Var dock uppmärksam på vilken väg du löper så att du hittar hem senare igen. Annars finns det risk att löprundan blir längre och jobbigare än du tänkt dig…

Gott nytt (starkt)år!

Boka din semester HÄR! (8 destinationer för bästa träningsresan).

xoxo

/Elin