12 otippade weekendstäder

1. Bubblande Belgrad

Serbiens huvudstad är en otippad vitamininjektion, fulladdad med ung energi, kosmopolitiska kaféer, mycket party och arkitektur som pendlar mellan då och nu. Spatsera längs prisvärda shoppingstråket Knez Mihailova och bromsa in vid Belgrads bultande hjärta Trg Republike. Och missa inte det spännande Nikola Tesla-museet där besökaren får veta allt om den balkanfödde uppfinnaren vars namn i dag blickar rakt in i framtiden.

Hitta din resa till Belgrad här >>

2. Älskvärda Dublin

IRLAND. Det brukar heta att det bästa med Irland är irländarna. Med andra ord ett av flera sympatiska skäl att åka till dess behändiga huvudstad Dublin och drabbas av den genuina barkulturen och fantastiska stämningen. Då har vi inte ens nämnt stadens skönhet: Från slott och katedraler till småskaliga shoppinggränder och alternativa matställen. När mörkret sänker sig tänds lamporna i trakterna av Temple Bar och många av Dublins runt 1 000 pubar – där ung som gammal möts över en pint ackompanjerade av medryckande folksånger.

Hitta din resa till Dublin här >>

3. Alternativa Aten

GREKLAND. Bortom Akropolis och all världens kultur står samtiden redo i Greklands huvudstad. I dag åker vi till Aten lika mycket för den spännande konstscenen, de högkvalitativa kulinariska konsterna – och självklart det oslagbara klimatet. Aten är förstås en av Medelhavets mest solsäkra storstäder. Och väljer man att bo på hotell nära havet är citylivet aldrig mer än 30 minuter bort. Stanna på rivieran, eller vimla in dig bland gränderna i mysiga Plaka. Alternativen i Aten är många.

Hitta din resa till Aten här >>

4. Mångsidiga Madrid

SPANIEN. Trots att den är tre gånger så stor har den spanska huvudstaden alltid hamnat i skuggan av lillebror Barcelona. Ok, här finns inget härligt Medelhav i sikte, dock en härlig villervalla av pampiga avenyer, som tillstår en huvudstad – stilla, vindlande gränder i kontrast till studenttäta och pratglada torg som Puerta del Sol – och om möjligt ännu mer av sömnlöst nattsuddande än hos brorsan. Dagen efter vilar vi blickarna mot de sköna konsterna på imponerande Pradomuseet.

Hitta din resa till Madrid här >>

5. Arkitektur och pizza i Neapel

ITALIEN. Centro Storico heter Neapels historiska centrum. På Piazza Plebiscito ligger Palazzo Reale, det kungliga palatset och en av Neapels stiligaste byggnader. Strax intill ligger Europas äldsta operahus, Teatro San Carlo från 1737.

Den napolitanska pizzan, margherita med tomatsås och mozzarella, anses vara den ursprungliga. På Pizzeria Gorizia på Via Bernini har man gjort pizza sedan början av 1900-talet. Testa husets specialare; marinara med kronärtskockor. Men i Neapel finns det så mycket mer att äta. Neapel är Italien på riktigt.

Hitta din resa till Neapel här >>

6. Chica Tel Aviv

ISRAEL. De lyxiga boutiquehotellen, det pulserande partylivet, den kreativa gastronomin. Skälen att åka till Tel Aviv är många. Kombinerar du sedan ett behagligt klimat med en knappt milslång sandstrand nära citykärnan finns inga anledningar att tveka. Tillåtande Tel Aviv är en lyckligt avspänd smältdegel av folk, kulturer, klubbliv och en konst- och kulturscen på riktigt hög nivå.

Hitta din resa till Tel Aviv här >>

7. Kaféklassiker i Wien

ÖSTERRIKE. Pratvänliga kaféer med sachersöta tårtdrömmar är förstås en bild av det klassiska Wien. Jo, visst finns här Europas kanske mest anrika och välbevarade kafékultur, manifesterad på mängder av anrika adresser. Men Wien är lika mycket en mäktig mix mellan gammalt och nytt. Österrikes huvudstad har alltid varit en matig mötesplats. Den folkliga marknaden Nachmarkt har funnits i snart 500 år, men är i dag ett levande bevis på det mångkulturella Wien – ett spännande komplement till Wien som kulturturismens våta dröm.

Hitta din resa till Wien här >>

8. Porten till världen, Hamburg

TYSKLAND. Våga ge plats åt Hamburg och lär känna Tysklands största hamn. Här är musik ett viktigt inslag; oavsett om det är live eller elektronisk, är ljud själen i denna stad. Matälskare kan bosätta sig i den berömda Fischmarkt i St Pauli-kvarteret, där säljare säljer sina varor (inte bara fisk) långt in på småtimmarna. För sightseeing; bege dig till Unesco-listade Kontorhaus District och det båtinspirerade underverket Chilehaus.

Hitta din resa till Hamburg här >>

9. Barcelonas lillebror, Bilbao

SPANIEN. Glöm kullerstensgator och spanska siestas, Bilbao är hjärtat av allt som är arty och ett måste bland alternativa weekendstäder i Europa. Stadens historia som industristad innebär att det är flodlandskap och modern arkitektur som gäller här. Bilbao är jordnära snarare än hippt och intellektuellt, men det är också en plats som är utformad för att få dig att känna dig välkommen. En av sevärdheterna är den stora metallskapelsen Museo Guggenheim Bilbao.

För en mer autentisk spansk känsla, kan du uppleva en mix av konst och arkitektur under en promenad genom Las Siete Calles, stadens ursprungliga sju gator med byggnader som går tillbaka till 1300-talet eller leta efter loppmarknaden på Plaza Nueva och blomstermarknaden på Plaza del Arenal på söndagsmorgnar.

Hitta din resa till Bilbao här >>

10. Inte bara oktoberfest i München

TYSKLAND. München är en inte bara hemvist för fotbollsklubben Bayern München. Här finns också världens största årliga ölfestival, opera, konstgallerier och rolig shopping.

Oktoberfest är ett namn som luras. Den jättelika stadsfestivalen pågår nämligen från mitten av september fram till första söndagen i oktober varje år. Själva firandet äger rum i parken Theresienwiese och festerna pågår i jättelika tält. Väl inne i tälten är upplevelsen oerhört bayersk: en stor orkester iklädd lederhosen spelar tyrolermusik och gäster sitter vid långbord och skålar och sjunger. Men det är inte bara i september ölkulturen präglar München. Ölhallarna, biergärten, är en del av stadens signum året runt.

Hitta din resa till München här >>

11. Festa loss i Thessaloniki

GREKLAND. Thessaloniki erbjuder allt från historiska sevärdheter, hippa restauranger och butiker till ett av Greklands bästa nattliv. Lonely Planet har till och med utnämnt Thessaloniki till en av världens tio hetaste partystäder.

Utmed den fem kilometer långa strandpromenaden hittar du det 27 meter höga vita tornet som ottomanerna byggde på 1400–talet. I dag finns här ett museum som visar stadens historia och har en utsiktsplats över Thessaloniki.

Ladadikakvarteret, området mellan gatorna Koudouriotou, Diamanti, Hiou och Lemnou, är mötesplatsen för såväl lokalbefolkning som turister. Här finns både traditionella tavernor och moderna restauranger. Den äldre bebyggelsen ligger samlad bakom den bysantinska stadsmuren. Hela området är skyddat som världsarv.

Hitta din resa till Thessaloniki här >>

12. Paellans hemstad Valencia

SPANIEN. I Spaniens tredje största stad finns det citystränder, mysiga gator och genuina tapasbarer. Många av stadens främsta sevärdheter ligger längs gatorna och torgen i Gamla stan, Ciutat Vella. Till Plaza de la Reina kan du gå för att se Katedralen. I Palacio del Marqués de dos Aguas hittar du en blandning av barock, rokoko och nyklassicism. I den stora stadsparken Jardín del Turía kan du ha picknick i gräset, titta på djuren i Bioparc Valencia och utforska kulturcentrat Ciutat de les Arts i les Ciències.

Tillbringa en kväll i distriktet El Carmen, där restauranger och tapasbarer har ersatt de fallfärdiga gamla husen i staden. Universitetskvarteren är ett annat område med ett sprudlande nattliv. Stränderna Playa de Las Arenas och Playa de Cabanyal ligger närmast hamnen. Lite längre norrut finns Valencias populäraste strand Playa de Malvarossa.

Hitta din resa till Valencia här >>

 

Våga gå vilse i en ny stad i vår!!

-xoxo-

Elin