Billiga resor till Argentina

Argentina

Det går inte att prata om Argentina utan att nämna Eva Evita Perón, Diego Maradona eller deras matkultur med både nötkött och vin av högsta klass.

År 1502 ankom de första européerna Argentina - landets namn har sitt ursprung i det spanskans ordet för silver, argento. Silver fanns i stora mängder och användes som bytesvara mellan urinvånarna och kolonisatörerna vid handel.

Grunden till huvudstaden Buenos Aires anlades år 1536 men övergavs 1541 på grund av oroligheter. 19 år senare återupptogs byggandet av staden. Under 1700-talet påbörjades utvecklingen till en viktig handelspunkt med bland annat byggandet av hamnen, som idag har en viktig roll för Argentinas utrikeshandel.

Landet är 340 mil långt vilket gör att Argentina har sex olika klimatregioner; från subtropiskt klimat i norr med varma somrar och milda vintrar till ett kyligt polarklimat i söder. Argentina har lite över 44 miljoner invånare, vilket innebär att det bor 16 invånare per km2.

En viktig person i landets historia är Bartolomé Mitres, som var president under sent 1800-tal. Under hans presidentskap kom en lång period av stabilitet - landets befolkning ökade från cirka 800 000 till nästan 8 miljoner invånare i och med en stor invandringsvåg från bland annat Europa. Immigration i kombination med industrialisering och exportering av produkter som kött, ull och vete gjorde Argentina till ett av de rikaste länderna i världen i början av 1900-talet.

Då merparten av landets befolkning var arbetarklass, uppstod oroligheter under 1930-talet pga att man inte fick politiskt gehör. En f.d. militär, Juan Perón, gav sig in i politiken och blev väldigt populär hos den argentinska arbetarklassen samtidigt som han blev väldigt impopulär hos medel- och överklassen. Trots att politiska kollegor försökte få bort Perón från den politiska scenen blev han landets president år 1946. Påverkad av bland annat den italienska fascismen genomförde han bland annat nationaliseringar av landets industri. Hans fru under denna period, Eva Duarte Perón, blev väldigt folkkär tack vare hennes välgörenhetsarbete. Evas mytomspunna liv blev sedan inspiration till en av världens mest kända musikaler, "Evita" – alla har vi väl nynnat på dess mest kända verk ”Don´t cry for me, Argentina”.

Eva Perón avled endast 33 år gammal och hennes make Juan störtades i en militärkupp år 1955. Han gick i landsflykt till Spanien men hans politiska intresse och maktbegär svalnade inte. År 1973 återvände Juan Perón till Argentina och blev på nytt president men avled året därpå. Efter att Juan Peróns död ändrades det politiska läget. Både ekonomiska och politiska kriser har sedan drabbat Argentina i stridande ström.

Hur illa ställt det än har varit i landet så har man alltid haft fotbollen. Från Argentina har världen fått skåda världsspelare som Maradona, Batistuta, Crespo och Messi. Den högsta ligan, Primera División de Argentina, består av 26 lag och publiksiffrorna är alltid höga. Få platser som en argentinsk fotbollsarena kan utbringa allt från eufori, förtvivlan och bestörtning.

Bra att veta!

Dricks

I hela Latinamerika utgör dricks en stor del av lönen för väl utfört arbete. Man brukar ge måttstocken 10 % av beloppet på restaurangbesök. Men hur mycket ska man då betala i dricks för exempelvis städning på hotellet, bärhjälp av väskor samt guider och chaufförer? Det är helt upp till dig. Tänk på att man betalar för god service - om man inte är nöjd, lämna mindre eller ingen dricks alls.

Elektricitet 

I Argentina har man 3 ”pins” uttag och därför rekommenderas en universal adapter.

Flygplatsskatt

I Argentina måste man betala både inrikes och internationell flygplatsskatt. Inrikesskatten varierar beroende på vilken flygplats man flyger ifrån men ligger runt 5 - 10 US dollar per person. Internationell flygplatsskatt är dock inkluderad i biljettpriset om man flyger från Ezeiza (EZE) Airport. Alla skatter betalas kontant vid avresa på plats.

Klimat

Man har omvända årstider från oss i Skandinavien, vilket innebär att det är sommar under november till mars i Argentina. Se gärna därför efter hur vädret ska vara för perioden som du ska resa.

Reseförsäkring

Se över din reseförsäkring innan avresa så att du inte är utan under din semester.

Telefoni

I Argentina finns det bra täckning generellt för mobiler i tätbefolkade områden men om just din mobil fungerar beror också på vilken operatör och vilken typ av telefon du har. I Argentina behövs telefon med så kallade trippleband. För mer information och priser ska du kontakta din mobiloperatör.

Vaccinationer

Vi rekommenderar att du ser över ditt skydd mot ex stelkramp, gulsot och gula febern. Gula feberns utbredningsområde förändras ständigt och för att få den allra senaste och mest korrekta informationen om infekterade områden bör man vända sig till någon vaccinationscentral.

Valuta

Valutan i Argentina heter pesos. Växla till US-dollar här hemma för att växla till argentinsk peso på plats för att få den bästa växlingskursen (resecheckar rekommenderas ej!). De största betalkorten som VISA/Master Card fungerar utan problem i landets största städerna och det finns gott om bankomater. Kontrollera med din bank innan avresa så att kortet ej är erlagt på spärr eller dylikt.

Visum

Visum krävs ej för svenska medborgare om vistelsen är mindre än 90 dagar.

NH Collection Buenos Aires Centro Historico

Ett av våra toppval i Buenos Aires.
Pris från 9 165:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel Madero

Upplev förstklassig service på Hotel Madero.
Pris från 10 945:- inklusive flyg!
Se hotell

CasaCalma Hotel

Bo i hjärtat av Buenos Aires i omtyckt boutiquehotell.
Pris från 10 235:- inklusive flyg!
Se hotell

Vain Boutique Hotel

Mysigt boutiquehotell med takterrass och jacuzzi.
Pris från 9 475:- inklusive flyg!
Se hotell

Mine Hotel Boutique

Prisbelönt designhotell med utomhuspool.
Pris från 9 635:- inklusive flyg!
Se hotell

Casa Umare

Enkelt och omtyckt lägenhetshotell i Almagro.
Pris från 9 335:- inklusive flyg!
Se hotell

Poetry Building Recoleta

Populärt lägenhetshotell med takterrass.
Pris från 9 815:- inklusive flyg!
Se hotell

Dazzler by Wyndham Buenos Aires Polo

Högklassigt boende nära kapplöpningsbanan.
Pris från 9 375:- inklusive flyg!
Se hotell