Billiga resor till Bordeaux

Bordeaux

Borgmästaren i Bordeaux, Alain Juppé, hade en dröm och vision. Han ville förvandla staden till en attraktiv destination för att locka turister från alla världens hörn.

Vad gjorde han då?

Först kom spårvagnarna, som är både eleganta och tysta - dessa underlättar både för Bordeauxborna och stadens besökare. Han startade sedan ett ambitiöst program för att renovera alla vackra husfasaderna. Hela projektet avslutades med ett mästerdrag - han rensade upp bland förfallna hamnbyggnader längs floden La Garonne, som flyter genom stadens centrum. Här skapade han en vacker esplanad som inbjuder till härliga promenader. UNESCO gick år 2007 med på att kulturmärka i stort sett hela staden , 3725 hektar med arkitektur - detta är än idag unikt. 

Bordeaux är Frankrikes sjätte största stad och har cirka 250 000  invånare (800 000 invånare med kranskommunerna)  och är huvudstad i regionen Nouvelle-Aquitaine. Invånarna kallas i folkmun för ”Bordelais”.

För 30 000 år sedan beboddes det som idag är Bordeaux av ”Homo neanderthalensis”, neandertalare. Kvarlevor har hittats i den numera berömda grottan, Pair-non-Pair, som är belägen bara några kilometer norr om Bordeaux. Det var kelterna på 300 f.Kr som gav regionen sitt namn. Det var dock romarna, omkring 150 f.kr, som införde vinodling till regionen.

Från 1100-talet var det England som kontrollerade Bordeaux och det var under den engelska styret som regionen blomstrade upp, framförallt genom vinhandeln. Under 1500-talet adderades andra produkter till stadens främsta inkomstkällor som tex socker. År 1653 tog Ludvig XIII tillbaka Bordeaux och sedan dess har staden tillhört Frankrike. Efterföljande århundradet var den gyllene eran - många byggnader i stadens centrum är från denna period. Den franske författaren Victor Hugo ansåg att staden var så vacker att han ska ha sagt: ”Ta Versailles och lägg till Antwerpen, så har ni Bordeaux”.

Flera gånger har den franska regering flyttat till Bordeaux när man har varit i krig och det var även här som Adolphe Thiers år 1871 valdes till republiken Frankrike förste president.

Vattenspegeln, Miroir d´eau, har blivit en världsattraktion. Denna gigantiska vattenspegeln, 3000 kvadratmeter, invigdes år 2006 och är uppskattad av såväl av unga som gamla - alla älskar att promenera barfota på vattenspegeln. När som helst kan 900 små ventiler börjar spruta ånga och allt blir bara ännu roligare. Varje år vinner den kategorin den mest fotograferade platsen i Bordeaux.

Andra sevärdheter är hamnen, som kallas Port de la Lune efter sin halvmåneform och Porte Cailhau, porten som öppnar upp mellan den medeltida stadskärnan & floden La Garonne. Katedralen Saint André, som påminner om Notre Dame i Paris, är väl värt ett besök. Utanför katedralen finns ett torg med flera kaféer vilket ger ett ypperligt tillfälle för att ta en kaffepaus och vila fötterna. Om man vill se Saint André från ett annat perspektiv kan man bege sig upp i tornet Pey Berland.

Bordeaux anses vara världens främsta region för röda viner och man är en återkommande värd för Vinexpo, vinindustrins i särklass största evenemang. Odlingsförhållandena i regionen är ideala för vinframställning, vilket är anledning till varför Bordeaux producerar så många högklassiga viner. Området är världens största och äldsta vindistrikt. Var sjätte person i regionen arbetar direkt i vinbranschen medan övriga är mer eller mindre beroende av den. På mer än 115 00 hektar görs omkring 800 miljoner flaskor vin varje år. Det är därför givet att vinfantasterna vallfärdar hit och vill aldrig åka härifrån. Naturligtvis finns det ett museum i staden som helt och hållet tillägnas vinet - Cité du Vin. Detta är ett upplevelsecenter i tio våningar som är format efter virveln när man snurrar ett vinglas och här kan du lära dig allt om den ljuva dryck och dess historia.

Det finns mängder av vingårdar att besöka - ta gärna kontakt med turistbyrån för tips. Till världskulturarvet och vinområdet Saint-Emilion finns organiserade heldagsutfärder.

Vid sidan av vinet är Bordeaux också en förstklassig matstad med flera restauranger som har förärats Michelinstjärnor.

Bordeaux är också en stor universitetsstad - med nästan 100 000 studenter är stadens universitet känt för dess forskning inom nya material och nanoteknologi. Som studentstad har man ett rikt uteliv. Prova området runt La Victoire – här finns gott om restauranger och barer samt ett blandat & rikt nattliv. Bordeaux är liberalt och många säger att det är Frankrikes trevligaste stad.

Här hittar vi även en av Europas längsta shoppinggator Rue Sainte-Catherine. Gågatan är mer än två kilometer lång och du hittar allt mellan himmel och jord, i alla prislägen. Glöm dock inte sidogatorna där många intressanta och udda butiker finns. Den som föredrar lite lyxigare märkesvaror ska bege sig till området kring Gambetta-torget, som även kallat ”Lilla Paris”. Här finns samma utbud som längs Champs Elysée i Paris, men ofta till lägre priser.

Är du historieintresserad hittar du många historiskt intressanta platser och slott, söder om staden.

Vill du sola och bada kan du bege västerut mot Atlantkusten, som är inom räckhåll för en dagsutflykt. Här hittar du med många och långa ständer och semesterstäder som Arcachon.

Spännande historia, oöverträfflig vinkultur och gastronomi i världsklass får besökare att tala lyriskt om Bordeaux. Överdådiga och charmiga gågator i centrum gör staden attraktiv för shopping medan kvällarna lockar med opera, barer och dans. Bordeaux är en stad att njuta i och av!

 

Bra att veta

 

Elektricitet

230 volt - adapter behövs ej.

Kollektivtrafik

En kombinationsbiljett med buss och spårvagn är giltigt i 1 h. Ett bra tips är att investera i ett "Bordeaux Découverte", ett så kallat upptäckarkort, som du köper på turistbyrån. Då ingår entré till flera museer samt fritt åkande på kommunala bussar och spårvagnar.

Pass & Visum

Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemresa. Svenska medborgare behöver ej visum för att resa till Frankrike.

Prisnivå

1,5 liter vatten cirka 10 kronor

Transport från och till flygplatsen

Flygplatsen (BOD) ligger cirka 15 kilometer från centrum. Tåg och buss går med frekvens till city under dagen. Taxi finns även att tillgå.

Turistavgift

Alla turister fyllda 18 år måste betala en avgift. Den ska betalas direkt till hotellet vid ankomst.

Väder

Som Sverige men närheten till Atlanten kan ibland bjuda på friska vindar och oförutsett regn.

ibis Bordeaux Centre Gare Saint Jean Euratlantique Hotel

Enkelt boende nära tågstationen.
Pris från 1 285:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel Ibis Bordeaux Centre Bastide

Mellanklasshotell nära Place de la Bourse.
Pris från 1 285:- inklusive flyg!
Se hotell

Novotel Bordeaux Centre Hotel

Trevligt mellanklasshotell beläget 5 minuters promenad från affärsdistriktet Meriadeck.
Pris från 1 875:- inklusive flyg!
Se hotell

Radisson Blu Bordeaux

Elegant hotell med inbjudande terrass, nära La Cité du Vin.
Pris från 2 075:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel Pullman Bordeaux Lac

Omtyckt hotell med utomhuspool.
Pris från 1 515:- inklusive flyg!
Se hotell

Quality Hotel Bordeaux Centre

Bo i hjärtat av Bordeaux.
Pris från 1 915:- inklusive flyg!
Se hotell

Mama Shelter Bordeaux

Charmigt hotell med härlig takterrass.
Pris från 2 085:- inklusive flyg!
Se hotell

Best Western Grand Hotel Francais

Omtyckt och charmigt boende i hjärtat av Bordeaux.
Pris från 2 485:- inklusive flyg!
Se hotell

Seeko'o Hotel

Chict designhotell nära Bordeaux Wine and Trade Museum.
Pris från 1 805:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel Le Palais Gallien

Bo i hjärtat av Bordeaux på högklassigt hotell med pool.
Pris från 3 295:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel Vatel

Högklassigt hotell nära Place de la Bourse.
Pris från 2 175:- inklusive flyg!
Se hotell