Billiga resor till Korsika

Korsika

Korsika är förmodligen inte det första alternativet man tänker på när det gäller semester i Medelhavet men detta är en riktig pärla. Ön, som tillhör Frankrike, är som en hel kontinent i miniatyr där de olika regionerna erbjuder ett varierat landskap och en uppsjö av upplevelser. Här kan både vandringsfantasten och strandälskaren stilla sin hunger och njuta av ”skönhetens ö”, som fransmännen själva kallar Korsika.

Ön är belägen 17 mil sydost från Frankrike och är Medelhavets fjärde största ö. Politiskt är Korsika en fransk region och man har en egen parlamentarisk församling. Öns pastellfärgade huvudstad heter Ajaccio och är belägen på västkusten. Genom historien har det passerat bland annat romare, greker och morer, vilket har resulterat i en smältdeg av influenser men starkast märks de italienska. Korsika var italienskt fram till 1700-talet och detta märks framför allt i köket – olivoljor, charkuterier, ostar – maten är rustik och härligt välsmakande på skönhetens ö.

På Korsika finner vi gemytliga städer med trånga gränder á la Lady och Lufsen, bergsbyar som vi når på slingriga serpentinvägar ramas in av fikonträd, stora lustyachter som har lagt till i hamnarna – vi kan garantera att fotostoppen kommer att bli många. Stränderna är otaliga till antalet och variationen är stor -  vita sandstränder, små laguner med turkosblått vatten till svarta karga stränder. Ön pryds av skogsbekläda berg och på dem allra högsta topparna kan snö ligga kvar ända fram till juni.

På den nordöstra delen av Korsika hittar vi Bastia – en genuin stad, som grundades på 1300-talet. I dag bor det cirka 50 000 invånare i staden och här finns öns största hamn med linjetrafik till bland annat Nice, Marseille och Genua.  Bastia bjuder på en härlig mix av gamla lite tilltufsade gränder, exklusiv shopping, härliga stränder och gastronomiska upplevelser.

Flygplatsen är belägen 22 km sydost om Bastia och man kan ta sig lätt från flygplatsen med flygbuss till Bastia (9 Euro enkel resa) eller taxi (45 - 65 Euro beroende vilken tid på dygnet). Ett billigt sätt att förflytta sig till de större orterna under vistelsen är att åka buss men största friheten har man med hyrbil.

Främsta besöksmålen i Bastia med omnejd är Musée d’Histoire, som huserar i palatset Palais des Gouverneurs. Här får man veta det mesta om stadens historia samt traditioner. Öns största kyrka, Saint Jean-Baptiste, som är belägen vid den gamla hamnen har en pampig fasad med två torn, blir ofta ett riktmärke när man ska orientera sig i Bastia. Väl värt ett besök är den inhemska marknaden – den är inte särskilt stor men här får man för en stund, känna sig som riktig Bastiainvånare bland grönsaker, baguetter, skinkor och ostar. Om man har försett sig med en hyrbil, så bör man åka norrut på udden Cap Corse - var dock på beredd på kurviga och slingriga vägar som går upp och ner men utsikten gör att det är helt klart värt besväret.

En av öns vackraste stränder, Plage d'Arinella, finns söder om Bastia och här finns det fina möjligheter att snorkla vid dem klippiga vikarna. Bästa sandstränderna är belägna strax söder om centrum och trots att temperaturen kan vara över 30 grader under sommarmånaderna så känns värmen inte besvärande tack vare den lätta brisen.

På väg hem från stranden är det obligatorisk glasspaus – Bastia är känd för sin utsökta glass och det har utvecklats till en konstform numera. Det finns allt från klassiska smaker som vanilj och jordgubbe till andra lite mer annorlunda smaker som fårost och kastanj.

Och varför inte äta kvällens middag vid längs med hamnen – utsikten är underbar därifrån vilket gör att maten blir så där extra god.

Detta visste du kanske inte:

  • På Korsika föddes Napoleon Bonaparte
  • Man talar både franska samt korsikanska på ön
  • Europas bästa olivolja 2016 har sin odling utanför Bastia

Hotel Riviera

Enkelt och trivsamt boende med gångavstånd till Place S:t Nicolas, stadens populäraste torg.
Pris från 4 565:- inklusive flyg!
Se hotell

Sud Hotel

Prisvärt och uppskattat cityhotell beläget söder om centrum.
Pris från 4 435:- inklusive flyg!
Se hotell

Best Western Bastia Centre

Trevligt medelklasshotell med promenadavstånd till Bastias sevärdheter.
Pris från 5 385:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel Castel Brando

Romantiskt och rogivande hotell beläget i vackra omgivningar.
Pris från 7 205:- inklusive flyg!
Se hotell

La Dimora

Boutiquehotell på den korsikanska landsbygden.
Pris från 7 935:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel Port Toga

Trevligt mellanklasshotell med takterrass.
Pris från 5 655:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel Pietracap

Strandnära boende utanför Bastia.
Pris från 4 995:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel des Gouverneurs

Charmigt boende i Bastias smala gränder.
Pris från 7 945:- inklusive flyg!
Se hotell