Billiga resor till Jordanien

Jordanien

Vill du få ett smakprov på Mellanöstern är Jordanien ett trevligt alternativ. Här befinner du dig mitt i den arabiska kulturen och har nära till basarer, kristallklart vatten och långa stränder som bjuder in till lata dagar i solen. Här finns fantastiska efterlämningar från flera epoker och stadens myllrande liv är en härlig mix av antikt och modernt.

Området där Jordanien ligger idag är vaggan för en av världens äldsta kulturer. Jordanfloden var världens centrum under den bibliska tiden och på flera platser i Jordanien kan man lätt föreställa sig den tiden.

Själva staten Jordanien är ganska ung. Den tog inte sin början förrän år 1946, då osmanska riket föll samman. Jordanien är idag en konstitutionell monarki byggd på en konstitution från 1952, där kungen och hans ministerråd har den verkställande makten.

Naturen består mest av torra ökenplatåer i öster, med ett höglandsområde i väster. Klimatet i Jordanien är torrt och varmt, på grund av de stora ökenområdena. I landets västra delar får man dock mellan november och april större mängd nederbörd under regnsäsongen.

Arabiska är det officiella språket, men många förstår och talar även engelska.

Amman, med nästan två miljoner invånare, blev landets huvudstad år 1921. Detta är en spännande stad där du kan äta gott och strosa i bazarer.

När du reser till Jordanien får du mycket semester för pengarna. Generellt sett är det dyrare att äta på hotellen än på de lokala restaurangerna. Prisnivån är hyfsat låg och i baserna kan du pruta dig till fina fynd.

I Jordanien finns ett ordspråk som säger "även om du är mätt, kan du ändå äta 40 tuggor till". Passa på att utforska alla nya smaker som definitivt kommer fresta dina smaklökar.

Detta land var länge en av Mellanösterns bäst bevarade hemligheter - man har sett flera erövrare och folkslag komma & gå. Här hittar vi guldkorn i form av dramatisk natur, historiska platser och överväldigande byggnadsverk

Välkomna till Jordanien, det lilla landet med det stora hjärtat.

 

Bra att veta:

 

Drícksvatten

Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa dricksvatten på flaska.

Elektricitet

Jordanien har precis som Sverige 220 volt. Men det kan förekomma olika uttag, därför rekommenderar vi att du tar med adapter.

Hygien

Hotell och större restauranger håller modern/västlig standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det kan saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och handdesinfektion.

Prisnivå

En tvårättersmiddag exklusive dryck kostar ca 140 kr per person.

Pass & Visum

Visum krävs för inresa i Jordanien. Svenska medborgare kan ansöka om visum direkt på flygplatsen till en kostnad av 40 jordanska dinarer . Kontrollera att ditt pass är giltigt åtminstone sex månader efter planerad hemresa.  Om du inte är svensk medborgare kan det för vissa nationaliteter vara nödvändigt att man före avresa kontaktar Jordaniens ambassad och ansöker om visum inte alla nationaliteter som kan få turistvisum vid ankomst.

Seder & bruk

I Jordanien har man ett relativt avslappnat förhållande till hur man ska klä sig. I moskéer och på andra heliga platser ska man visa respekt, även genom sina kläder. Vi rekommenderar att dina kläder täcker knän och axlar.

Under ramadan är den lokala kommersen lite stillsammare -många affärer håller stängt och du kan uppleva att serviceverksamheten överlag går lite långsammare. Under ramadan är det ytterst ovanligt att alkohol serveras innan solen går ner. På vissa resmål och hotell serveras inte alkohol alls, på andra serveras alkohol endast på en specifik plats eller så kan det tillåtas endast på rummet. Under ramadan förekommer oftast ingen underhållning.

Telefoni & Internet

Jordaniens internationella landskod är + 962. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör innan avresa. De flesta större hotellen i Jordanien erbjuder dock internetservice mot betalning.

Valuta

Jordaniens valuta heter jordansk dinar (JOD). Det kan vara svårt att växla hemifrån, därför rekommenderar vi att du tar med USD eller EUR som valuta. Visa, MasterCard och American Express är väldigt utbrett och kan användas på de flesta stora hotell och i vissa butiker. Uttagsautomater finns i de flesta större städer.

 

 

 

Mövenpick Resort & Spa Tala Bay Aqaba

Högklassigt hotell med privat strand.
Se hotell

Tala Bay Resort Aqaba

Omtyckt hotell med flera pooler och nära stranden.
Se hotell

Kempinski Hotel Aqaba Red Sea

Högklassigt strandhotell med utsikt över Röda havet
Se hotell

DoubleTree by Hilton Hotel Aqaba

Omtyckt cityhotell med strandbuss till Tala Bay.
Se hotell

Al Manara Saraya Aqaba

Högklassigt hotell med privat strand
Se hotell

Hyatt Regency Aqaba Ayla Resort

Upplev förstklassig service i Marina Village.
Se hotell