Billiga resor till Aqaba

Aqaba

Aqaba har en internationell atmosfär och sjuder av liv året runt. Men man reser framför allt hit för att komma nära den jordanska vardagen och alla överdådiga sevärdheter som väntar runt hörnet. Med sitt vackra läge vid Röda havet finns det ypperliga möjligheter till sol och bad. Passa på och köp souvenirer att ta hem till nära och kära i någon utav stadens souker. Vid de allmänna stränderna råder en härlig lokal atmosfär med familjer som samlats för att umgås över en bit grillat eller ett skönt dopp i havet.

Aqaba är mer än inbjudande hotell och strandliv - staden är även en idealisk utgångspunkt för oförglömliga upplevelser och äventyr. Inom några timmars bilfärd nås den världsberömda klippstaden Petra, Wadi Rum-öknen och världens saltaste hav.

En jeepsafari i Wadi Rum är en upplevelse du sent kommer att glömma - öknen ligger cirka en timmes bilfärd från Aqaba. Här finner vi gigantiska bergen av sandsten, djupa ravinerna och höga sanddynerna - landskapet blir nästintill utomjordiskt. Tillsammans med solens strålar uppstår ett häftigt naturspel som inte påminner om något annat.

Mytomspunna Petra, ett av världens sju nya underverk, lämnar intryck och fascinerar besökare med sin sagolika arkitektur. Du når den världsarvslistade klippstaden på två timmars bilresa från Aqaba. Petra är en väldig ruinstad med meterhöga byggnader uthuggna direkt från de rödaktiga sandstensklipporna. Endast fasaderna syns, medan dess kamrar sträcker sig djupt in i klipporna. Området är enormt, och man behöver flera dagar om man vill hinna se allt.

Under en resa till Jordanien kan du också prova på hur det känns att vara viktlös i Döda havet – från Aqaba är det en resa på cirka tre timmar. Detta livlösa ”hav” är faktiskt en sjö, och är världens lägst belägna sjö med världens högsta saltkoncentration. Det finns mer än 30 % salt i vattnet vilket gör att man nästan kan sitta upp och inget djur- eller växtliv finns här - därav namnet. Både lera och vatten från Döda havet är extra rikt på mineraler vilket både hud och leder dra nytta av om man tar sig ett dopp.

 

Bra att veta:

 

Bad

I Aqaba finns en liten allmän strand inne i staden och man kan också bada vid hotellens avgiftsbelagda stränder. Stenar på botten förekommer. Notera att vid allmänna stränder kan restriktioner finnas för kvinnliga baesökare.

Dricksvatten

Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa dricksvatten på flaska.

Elektricitet

Jordanien har precis som Sverige 220 volt. Men det kan förekomma olika uttag, därför rekommenderar vi att du tar med adapter.

Hygien

Hotell och större restauranger håller modern/västlig standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det kan saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och handdesinfektion.

Prisnivå

En tvårättersmiddag exklusive dryck kostar ca 130 kr per person. Det är oftast stora prisskillnader på mat och dryck som säljs på hotell och i lokala restauranger/butiker. Observera att i många fall inte är tillåtet att ta in dryck från utsidan till ditt hotell.

Pass & Visum

Visum krävs för inresa i Jordanien. Svenska medborgare kan ansöka om visum direkt på flygplatsen till en kostnad av 40 jordanska dinarer. Kontrollera att ditt pass är giltigt åtminstone sex månader efter planerad hemresa.  Om du inte är svensk medborgare kan det för vissa nationaliteter vara nödvändigt att man före avresa kontaktar Jordaniens ambassad och ansöker om visum inte alla nationaliteter som kan få turistvisum vid ankomst.

Seder & bruk

I Jordanien har man ett relativt avslappnat förhållande till hur man ska klä sig. I moskéer och på andra heliga platser ska man dock visa respekt, även genom sina kläder - vi rekommenderar att dina kläder täcker knän och axlar. Shorts är dock helt accepterat för turister i Aqaba.

Under ramadan är den lokala kommersen lite stillsammare -många affärer håller stängt och du kan uppleva att serviceverksamheten överlag går lite långsammare. Under ramadan är det ytterst ovanligt att alkohol serveras innan solen går ner. På vissa resmål och hotell serveras inte alkohol alls, på andra serveras alkohol endast på en specifik plats eller så kan det tillåtas endast på rummet. Under ramadan förekommer oftast ingen underhållning.

Telefoni & Internet

Jordaniens internationella landskod är + 962. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör innan avresa. De flesta större hotellen i Jordanien erbjuder dock internetservice mot betalning.

Transport

Taxi är billigt, se dock till att avtala priset i förhand. Hotellbussar mot kostnad kan förekomma mellan Tala Bay och Aqaba. Notera att väntetiden för att få taxi till flygplatsen kan vara lång.

Valuta

Jordaniens valuta heter jordansk dinar (JOD). Det kan vara svårt att växla hemifrån, därför rekommenderar vi att du tar med USD eller EUR som valuta. Uttagsautomater finns i de flesta större städer.

Vädret i Aqaba

Under sommaren ligger temperaturen mellan 30-35 grader och med 12 soltimmar per dag. Under våren och hösten är temperaturen i klass med svensk (normal) sommar. Under vintern går temperaturen ner till 16-18 grader  men lite nederbörd kan förekomma. I resten av Jordanien är det nästan ökenklimat.