Billiga resor till Katowice

Katowice

Välkommen till Katowice – en stad som blivit född på nytt efter en lång tid som industristad!

Katowice är en av Polens nyare städer och har kommit långt på kort tid.

En ung, dynamisk stad, Katowice är det övre Schlesiens kulturella och administrativa centrum. Under lång tid dominerade kol och stål bilden av den 150 år gamla staden. Idag står staden för vetenskap, tjänster och konst. Katowice är väl på väg till att vara en europeisk kulturhuvudstad.

Turister har en tendens att glömma bort Katowice och samma sak gäller polackerna själva som för längesedan avskrivit staden som en industristad. De kunde inte ha mer fel. Under de senaste åren har den historiska arbetarstaden Katowice trätt fram som en av Polens mest innovativa, kulturellt dynamiska och ekonomiskt hållbara regioner.

Idag har den tunga industrin flyttats härifrån och istället skapar småföretag en blomstrande modern stad och blivit återupplivad. Det finns gott om roliga saker att göra i Katowice. Katowice har många kulturella evenemang, shower och festivaler som äger rum hela året betonar verkligen Katowices status som en UNESCO ”stad av musik”.

Tillbringa dagen genom att promenera i den vackra stadsdelen Nikiszowiec och bli inspirerad av konst och musik över hela staden. Ett besök på Silesian Museum är att rekommendera, och en promenad i den populära parken”The Valley of Three Ponds” /Dolina Trzech Stawów under vår och sommarmånaderna. Här finns gott om dammar och ett litet strandområde!

När kvällen närmar sig är det bäst att du är beredd på en lång natt fylld av dans och fest. Katowice kanske inte har de charmiga gamla torg som finns i andra städer i Polen, men det finns fortfarande gott om att se och göra, och Katowice förtjänar betydligt mer uppmärksamhet än vad det får idag. Infrastrukturen har förbättrats, prisnivån är låg och med lågprisflygbolag tar du dig bekvämt, billigt och enkelt dit.

Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle att besöka Katowice än nu!

Äta

Man pratar inte så mycket om det polska köket så vad får man för mat i Polen? Maten är rejäl och mäktig och lämnar ingen hungrig efter restaurangbesöket!  Även om det är enkla maträtter så upplever man det som fina råvaror och som någon lagt ner sin själ på matlagningen. Naturligtvis måste ni måste prova soppor som Zurek och Borstjt. Zurek är en klassisk polsk soppa med korv, ägg och potatis. Ofta serveras den inuti ett bröd. Borstjt är polsk rödbetssoppa. En annan klassiker är ”pierogi” som är ångkokta dumplings med olika fyllningar. Om du gillar sötsaker så kommer du att älska polska desserter och kakor. Prova gärna Sernik (Cheesecake) och Macoviec som är en polsk vallmokaka. Naturligtvis hittar man även internationella maträtter i Polen. Allt detta och mer hittar ni på gatorna Mariacka och 3 Maja. Här finns restauranger, barer och affärer.

Nattliv

På Mariacka Street hittar ni många restauranger, men passar även för dig som är sugen på att gå vidare efter middagen för här kryllar det av barer och nattklubbar. Det är bilfritt och lite som Katowices ”Champs Elysées”.

Flyg och transport

Ni flyger till Katowice (KTW- Pyrzowices), 30 km norr om Katowice. På flygplatsen finns 2 passagerarterminaler. Ni tar er lätt från flygplatsen in till city med buss, och det finns olika att välja på med olika prisklasser. Resan tar ca 35-50 minuter beroende på trafik, och kostar i dagsläget mellan EUR2-6/person enkel resa. Det finns naturligtvis även taxi och flygplatsen har sitt officiella företag som Airport TAXI Service som ligger vid utgångarna på terminalerna A och B. Detta är ett bättre alternativ som kommer att kosta dig minst EUR 40. Väljer du att resa med annan taxi så är det viktigt är att du förhandlar om priset innan du sätter dig i taxin.

Kollektivtrafiken fungerar utmärkt och du har ett väl utbyggt system med bussar och spårvagnar som går över hela Katowice. Biljetter är överkomliga och kan köpas från föraren eller på lokala tidningskiosker och livsmedelsbutiker. Priserna varierar beroende på zoner som reste. Uber opererar också i Katowice och taxibilar är lättillgängliga. Förutom att åka kollektivt fungerar det utmärkt att promenera runt i stan även på vintern.

Medeltemperatur per säsong

  • Januari-mars: 3°C dag, -4°C natt
  • April-juni: 19°C dag, 8°C natt
  • Juli-september: 21°C dag, 12°C natt
  • Oktober-december: 7°C dag, 1°C natt

Bra att veta

Polen är medlem av EU och är sedan den 21 december 2007 med i Schengensamarbetet. Då flygbolagen måste veta att samma personer flyger ut ur landet som har checkat in bagage, måste du kunna legitimera dig vid utresan med pass eller nationellt ID-kort. Även under vistelsen i Polen måste du kunna legitimera dig, t.ex. vid incheckning på hotell och vid utresan. I Polen gäller inte ett svenskt körkort som legitimation, eftersom det inte visar vilket medborgarskap du har.

Trots att Polen är med i EU, så använder man Polska Zloty (PLN). Polen är ett mer kontantintensivt land jämfört med Sverige. I vissa butiker tar de bara emot kontanter, medan på de flesta hotell, restauranger och i vissa butiker tar emot kort. Vad gäller uttagsautomater så finns det mest i städerna.

Polen är ett mycket prisvärt resmål och räknas som ett av de billigaste länderna i Europa. Här får man valuta för pengarna! Mataffärer, kollektivtrafik och aktiviteter är mycket billigare än hemma i Sverige, men även andra länder runtom i Europa.

Polen är en destination som blir allt mer populärt bland turister världen över då Polen är fantastiskt på många sätt! Det finns massor av platser att besöka och dessutom är polackerna både trevliga och roliga! Lär dig ett par vanliga ord som ”Siemka” (hej) och Dziękuję (tack) så får du garanterat en minnesvärd resa till Polen!

Externa länkar

http://www.arrivalguides.com/en/Travelguides/Europe/Poland/KATOWICE

https://www.tripadvisor.se/Attractions-g274768-Activities-Katowice_Silesia_Province_Southern_Poland.html

https://www.swedishnomad.com/sv/55-anledningar-att-resa-till-polen/

http://www.katowice.eu/en

 

Beställ din resa på nätet! Billigt, enkelt, snabbt och tryggt. 

När du beställer din resa till Katowice hos TripX omfattas du av den svenska resegarantilagen. Vi på TripX vill alltid erbjuda de billigaste resorna utan att kompromissa med kvalitet och säkerhet. Det skall vara enkelt och bekvämt att resa med TripX, både före, under och efter resan!

 

Q Hotel Plus Katowice

QHotel Plus Katowice är ett snyggt, fräscht och prisvärt 4 stjärnigt hotell med fantastisk service nära till Katowices citycentrum och centralstation. Hotellet öppnades våren 2017 och har moderna, ergonomiska och fullt utrustade rum.
Pris från 675:- inklusive flyg!
Se hotell

Vienna House Easy Angelo Katowice

Detta färgstarka och moderna hotell är den perfekta utgångspunkten för turister som affärsresenärer! Det är en ca 10 minuters gångväg till city, bussar och tåg så omgivningen är lite lugnare och tystare!
Pris från 735:- inklusive flyg!
Se hotell

Best Western Hotel Mariacki

Här bor ni på ett elegant hotel med gamla anor på Mariacka Street, som är hjärtat av Katowice och en av de främsta turistattraktionerna. Känt av lokalbefolkningen som Katowices "Champs Elysées" - en rymlig gågata med restauranger, kaféer och terrasser.
Pris från 775:- inklusive flyg!
Se hotell

HOTEL DIAMENT PLAZA KATOWICE

Hotel Diament Plaza Katowice är ett charmigt och personligt 4 stjärnigt hotell beläget i centrala Silesiens huvudstad, i omedelbar närhet av marknaden, järnvägsstationen, Spodek Show Arena och viktiga turistattraktioner i Katowice.
Pris från 655:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel Monopol

Upplev Hotel Monopol som är ett av de viktigaste kulturarv i Katowice, en pampig historisk byggnad från sent 1800 tal!
Pris från 1 115:- inklusive flyg!
Se hotell

Courtyard by Marriott Katowice City Center

Här bor ni i Katowices högsta byggnad med en fantastisk utsikt över den övre Silesian Metropolis skyline! Välkänd och omtyckt hotellkedja – mitt i hjärtat av Katowice.
Pris från 815:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel Novotel Katowice Centrum

Fräscht och prisvärt mellanklasshotell med fantastisk service och toppläge!
Pris från 665:- inklusive flyg!
Se hotell

Park Hotel Diament Katowice

Här bor du på ett lugnt, modernt och prisvärt 4 stjärnigt hotell, som ligger intill Katowices största park, Tadeusz Kosciuszko-parken.
Pris från 645:- inklusive flyg!
Se hotell

Park Inn by Radisson Katowice

Bo på eleganta Park Inn Radisson Katowice som erbjuder moderna rum! Perfekt för dig som vill besöka en av Europas största parker, Silesia Park -Schlesiens kultur- och rekreationspark, som har många cykel- och vandringsleder. I parken finns också stadens zoo samt planetarium, friluftsmuseum, nöjesfält och linbana.
Pris från 605:- inklusive flyg!
Se hotell