Billiga resor till Bilbao

Bilbao

Från grå hamnstad till ett gastronomiskt nav tack vare ett arkitektoniskt mästerverk - så kan man enkelt beskriva Bilbaos resa.

Bilbo, som staden heter på baskiska, är största staden i regionen Baskien som är belägen vid Biscayabukten. Baskien vilar tryggt mot den spansk-franska bergskedjan Pyrenéerna och denna delen av Spanien beskrivs ofta som Europas sista vildmark. Med sitt läge så bjuder regionen på ett skiftande landskap, vilket göra att det finns alla möjligheter för en omväxlande vistelse. I regionen talar man utöver spanska även franska och baskiska. Det baskiska språket ses som märkligt och har inga släktingar med något utav världens nu levande språk. Ett enkelt exempel på hur säreget språket är: holá (hej på spanska) heter på baskiska kaixo.

Bilbao, som idag har drygt en halv miljon invånare, grundades på 1300-talet och staden var länge centrum för landets järnproduktion men var även en viktig hamnstad i och med sitt läge. Under spanska inbördeskriget (1936 - 1939) blev staden delvis bombad och blev illa tilltygade men efter krigets slut påbörjades återuppbyggandet och Bilbaos industrin började gå högvarv. Med sitt strategiska läge i landet har staden blivit ett nav för både motorväg och järnväg.

För resenären som gillar arkitektur och gastronomi är Bilbao ett mecka. Byggnader av olika arkitektonisk stil står sida vid sida och slås om uppmärksamheten - nytt blandas med gammalt då staden har blivit expert på att behålla gamla husfasader och konstruera funktionella hus innanför. Den mest utmärkande byggnaden i Bilbao och kanske hela Spanien är dock Guggenheim-museet. Det uppfördes på initiativ av den amerikanska Guggenheimstiftelsen och det var den kanadensisk-amerikansk arkitekten Frank Gehry som fick förtroendet att skapa en unik byggnad. Material som han valde att använda var bland annat titan, kalksten och glas vilket gör att byggnaden skimrar likt en diamant när solen visar sig. Museet invigdes 1997 och många anser att museet har varit en stor, kanske den största bidragande faktor för stadens ekonomiska utveckling och framtidstro.

Under inga omständigheter lämnar man Bilbao hungrig. Varför inte testa deras variant på tapas som här kallas pintxos, i sällskap med regionens vita bubbelvin, txakoli. Andra specialiteter att sätta tänderna i, är tex fårosten Brebis och mandelkakan Gâteau Basque. Staden kan stoltsera med nio stjärnpryda restauranger på Michelinguiden och i Baskien finns det 39 restauranger med en eller flera stjärnor.

Passa på att besöka Spaniens största saluhall, Mercado de la Riberta, som är beläget i den äldre delen av Bilbao. I saluhallen hittar ni spännande lokala specialiteter från närområdet men även lokalproducerade viner och hantverk. Kanske får ni ihop en picknickkorg och varför då inte hoppa på bergbanan som går mot Placa Artxanda. Njut av de nyinköpta delikatesserna i kombination av en oslagbar panoramavy över staden.

Om man för en dag vill lämna Bilbao, varför inte besök Gaztelugatxe som är beläget ca 40 minuter norr om Bilbao. Om man vill komma bort från omvärlden och få frisk luft i lungorna är detta den perfekt plats att ta sin tillflykt till. Bra skor och god kondition är till att rekommendera – här finns inga drakar som väntar på att agera transportmedel.

Detta visste du kanske inte:

  • Världens äldsta transportbro finns i Bilbao
  • Över 800 butiker finns att spendera både tid och pengar i Bilbaos Casco Viejo (gamla stan)
  • Att gå från matställe till matställe och smaka sig fram är en tradition som kallas txikiteo.

Flyg

Förutom en avgång i veckan under sommarlovet med Norwegian finns det få direktflyg till Bilbao från Sverige. Genom att boka din resa på TripX.se kombinerar vi olika flygbolag och ger dig möjligheten att ändå hitta en snabb och bekväm flygresa till Bilbao från Stockholm, (Göteborg) eller Köpenhamn med flygbolag som SAS, Iberia, Lufthansa och KLM med flera. Resan tar mellan fyra och tio timmar, och mellanlanda kan du göra i till exempel Bryssel, München, Frankfurt eller Amsterdam. Är du ute efter billiga flygbiljetter till Bilbao så flyger Ryanair till närliggande Santander airport.

OBS! Med start 2 maj 2018 kommer Norwegian att flyga mellan Stockholm och Bilbao två gånger i veckan.

Transfer

Från Bilbaos flygplats finns det flygbuss att tillgå under merparten av dygnet till en kostnad på 2–3 Euro och taxi kostar från 20 Euro enkel resa, mot Bilbaos centrala delar. Vill man ha största möjliga frihet under sin semester så finns det möjlighet att hyra bil på flygplatsen.

Turistkort

Som i många stora städer så finns det ett speciellt framtaget turistkort även i Bilbao, som ger generösa rabatter i utvalda butiker, restauranger, museer och nöje samt gratis kollektivtrafik. Kortet heter Bilbao Bizkaia Card och finns att köpa på stadens turistbyrå samt dess hemsida, http://www.bilbaobizkaiacard.com/

Trygghet

Det är tryggt att boka sin resa till Bilbao med TripX! Du omfattas alltid av den svenska resegarantilagen. Vi på TripX har som mål att erbjuda ytterst prisvärda resor utan att kompromissa med din trygghet eller kvalitet. En semester skall vara enkel att boka och framförallt så skall du få mycket för dina pengar. Om du reser med TripX, är vi alltid med dig både före, under och efter din semester!

Externa länkar

http://www.arrivalguides.com/sv/Travelguides/Europe/Spain/Bilbao

Hotel Miro

Bo nära kulturen i Bilbao. Ett av våra toppval i Bilbao.
Pris från 3 655:- inklusive flyg!
Se hotell

Nh Deusto

På NH Bilbao Deusto bor du i hjärtat av Bilbao, inom gångavstånd till Deusto universitetet i Bilbao och Dona Casilda Iturrizar Park.
Pris från 3 225:- inklusive flyg!
Se hotell

ILUNION Bilbao Hotel

Omtyckt mellanklassalternativ i närheten av Plaza del Sagrado Corazón de Jesús.
Pris från 3 125:- inklusive flyg!
Se hotell

Petit Palace Arana Bilbao

Charmigt boende runt hörnet från Operahuset Teatro Arriaga och Plaza Nueva.
Pris från 3 075:- inklusive flyg!
Se hotell

Barcelo Bilbao Nervion

Omtyckt 4-stjärnigt hotell beläget nära Bilbaos stadshus.
Pris från 3 545:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel Abando

När du bor på Hotel Abando i Bilbao har du bara några minuter till San Vicente Mártir de Abando-kyrkan och Zubizuri-bron.
Pris från 3 165:- inklusive flyg!
Se hotell

Hotel Lopez de Haro by Ercilla Hotels

Högklassigt boende med promenadavstånd till gastronomiska höjdpunkter.
Pris från 3 155:- inklusive flyg!
Se hotell