Billiga resor till Ukraina

Ukraina

Ukraina är för många oupptäckt trots att landet har en rik och lång historia där bland annat kosacker och mongoler har spelat en framträdande roll, och ett spektakulärt landskap.

Ukraina har en yta på 603 000 km² - detta gör landet till det största i världsdelen Europa (nej, Ryssland ligger faktiskt i två världsdelar). Ukrainas territorium befolkades för mer än 44 000 år sedan och landet har bland annat nämnts som platsen indoeuropéernas urhem. Stora delar är bördigt jordbruksland och man är en stor aktör när det gäller export av spannmål.

Stora delar av världen hade nog ingen aning om regionen tills lördagen 26 april 1986 då en allvarlig reaktorolycka i kärnkraftverket i Tjernobyl (135 km från Kiev) inträffade. Olyckan inträffade i reaktor fyra och ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa. Till att börja med gavs ingen information om att en allvarlig olycka skett av dåvarande Sovjetunionen till omvärlden men det var vid mätningar vid svenska Forsmark och i Finland som man började ana oråd. Orsaken till olyckan var en kombination av reaktortypens konstruktion och den mänskliga faktorn. Idag finns det ett museum i Kiev att besöka (Tjernobylmuseet) där man får ta del av foton, videos och berättelser om olyckan samt hur katastrofen påverkade och fortfarande påverkar världen. Det finns även möjlighet att besöka själva Tjernobyl och området (via arrangerade turer av lokala arrangörer).

Landet har knappt 45 miljoner invånare, varav cirka 3 miljoner bor i huvudstaden Kiev och gästfriheten är stor. För oss svenskar finns det speciella platser som staden Poltava med Karl XII och Gammalsvenskby, en by belägen långt inåt landet där de äldre invånarna talar svenska som den lät på 1700-talet samt historien om vikingarnas härjningar längs floden Dnjepr.

Landskapet och dess natur är både iögonfallande och välbevarad. Ukraina består av bördig jord och böljande vidder i väster, den mäktiga bergskedjan Karpaterna hittar vi i sydväst, i söder den kanske vackraste del av Svartahavskusten och östra Ukraina består av djupa skogar i symbios med ett vidsträckt stäpplandskap. Utöver detta lägger vi till böljande vinplantager och härliga storstäder - alla förutsättningar finns alltså för att bli en stormakt inom turistnäringen.

 

Bra att veta:

Ukraina kan egentligen besökas året runt. Vintern är i allmänhet ganska kylig och det faller mycket snö. Sommaren är varm men det regnar mer än om våren. Temperaturen ligger mellan 20-25 grader från Maj till September.

Svenska medborgare behöver ej visum för att resa till Ukraina. Om du har ett annat medborgarskap, så ska du vända dig till ukrainska ambassaden för information om vilka bestämmelser som gäller just för dig.

Passet måste var giltigt minst 6 månader efter hemkomsten. För att vistelsen i Ukraina ska vara giltig måste passet förses med en stämpel vid gränskontrollen vid inresa.

Se till att ha en giltig reseförsäkring då det europeiska sjukförsäkringskortet inte täcker Ukraina.

Sedan december 2013 trädde en ny lag i kraft i Ukraina som ställer krav på att  turister/besökare ska kunna visa upp finansiella medel (pengar) vid inresa i Ukraina. Det innebär att man vid inresa kan bli tillfrågad om man har tillräckligt med pengar för sin vistelse i Ukraina. Kan man inte visa att man har tillräckligt med pengar kan man bli nekad inresa i landet. Reglerna gäller för alla besökare, inklusive turister och oavsett medborgarskap, som reser till Ukraina. För mer information: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/ukraina/reseinformation/ambassadens-reseinformation/in--och-utresebest%C3%A4mmelser/ 

**Avstånd i kilometer/tid mellan hotell och flygplats avser Boryspil International Airport.

 

 

CITYHOTEL

Omtyckt hotell beläget 5 minuters promenad från huvudgatan.
Pris från 2 235:- inklusive flyg!
Se hotell

Senator Victory Square

Hotell beläget nära Peremogy-torget.
Pris från 1 855:- inklusive flyg!
Se hotell

Senator Apartments City Center

Hotell beläget nära metrostation.
Pris från 2 025:- inklusive flyg!
Se hotell

Senator Apartments Maidan

Hotell i närheten av Maidan Nezalezhnosti.
Pris från 2 345:- inklusive flyg!
Se hotell

Alfavito Kyiv Hotel

Elegant hotell i närheten av huvudgatan.
Pris från 2 005:- inklusive flyg!
Se hotell

Park Inn By Radisson Kyiv Troyitska

Populärt hotell nära Olympiastadion.
Pris från 1 895:- inklusive flyg!
Se hotell

Radisson Blu Kiev

Hotell beläget i ambassadområdet.
Pris från 2 685:- inklusive flyg!
Se hotell

Radisson Blu Hotel Kyiv Podi

Boende beläget i Kievs historiska centrum.
Pris från 2 515:- inklusive flyg!
Se hotell

Opera Hotel

Upplev förstklassig service på Opera Hotel.
Pris från 2 015:- inklusive flyg!
Se hotell

11 Mirrors Design Hotel

Högklassigt hotell med 5 minuters promenad från operan.
Pris från 2 925:- inklusive flyg!
Se hotell

Podol Plaza Boutique Hotel

Charmigt hotell beläget i Kievs historiska stadsdel.
Pris från 2 255:- inklusive flyg!
Se hotell