Billiga resor till Kiev

Kiev

Kiev är en av Europas vackraste och mest promenadvänliga huvudstäder. Huvudgatan Khreshchatyk stängs av för biltrafik under helgerna så flanörerna kan ta över – gatan kantas av caféer som gör att tankarna förs till städer som Paris eller Rom. Det finns många parker och grönområden i centrum att upptäcka och stadens läge på kullarna runt floden Dnjepr, gör att vyn platsar på ett vykort.

Här finns det en liten anknytning till Sverige, i Sofiamuseet. Detta är ett komplex av minnesmärke från 1000-talet till 1700-talet. Huvudbyggnaden Sofiakatedralen anlades år 1073 av fursten Jaroslav den vise, som var gift med den svenska prinsessan Ingegerd Olofsdotter. Katedralen var centrum för det forn Sovjetunionen och därmed den viktigaste kristna helgedomen. Sofiakatedralen är känd för sina vackra fresker men framförallt för alla mosaiker som finns bevarade sedan 1000-talet.

En annan vacker byggnad i Kiev är operahuset. Förutom för dess skönhet är den kanske mest känd för att det var här den ryske premiärministern Pjotr Stolypin mördades år 1911, som besökte operan tillsammans med tsarfamiljen. Många tror att den ryska revolutionen hade fått en annan utveckling om Stolypin ej mördats.

Kiev har även sitt eget Montmarte – Andrijivsky Uzviz. Gatan fick sitt namn efter Andrij-kyrkan, som byggdes i mitten av 1700-talet till minne av tsarinnan Elisabet I:s besök i Kiev. Många hus på Andrijivsky Uzviz har en given plats i stadens historia – t.ex. i hus nummer 13 bodde den välkände författaren Mikhail Bulgakov, författare till  ”Mästaren och Margarita”. Nuförtiden är gatan fylld med människor som promenerar bland kafeterior, antikvariat och souveniraffärer – här finns tillfälle att inhandla ukrainska broderier,tavlor,matrjoshkor m.m.

Landet har haft en brokig inhemsk historia sedan dess självständighet 1991 – deras inrikespolitik har präglats av starka motsättningarna mellan väst- och östorienterade krafter och en utbredd korruption har förhindrat större reformer av landets ekonomiska system.

Ett fragment av detta kan upplevas vid ett besök vid Mezhigirya, som är beläget 25 km utanför Kiev. Mezhigirya var under större delen av 1900-talet en statlig egendom men det gjordes sedan om till den dåvarande president Viktor Janukovytjs privata residens.De palatsliknande byggnaderna ,vid floden Dnjepr, breder ut sig över ett område om 1,4 miljoner kvadratmeter och är omgivna av en mur som är över fem mil lång. Hans vision var att bygga ett residens passande för en kejsare - här finns ett överflöd av guld, kristall och marmor, en konstgjord sjö med ett piratskepp som fungerat som restaurang, en privat kyrka, golfbana samt udda detaljer som vodkaflaskor med Janukovytjs porträtt och toalettborste i guld.

Kiev erbjuder en imponerande arkitektur i kombination med ett rikt kulturliv, mysiga caféer och en stor gästfrihet så det är bara att packa väskan för att upptäcka denna östeuropeiska pärla.

 

Bra att veta:

 

Ukraina kan egentligen besökas året runt. Vintern är i allmänhet ganska kylig och det faller mycket snö. Sommaren är varm men det regnar mer än om våren. Temperaturen ligger mellan 20-25 grader från Maj till September.

 

Svenska medborgare behöver ej visum för att resa till Ukraina. Om du har ett annat medborgarskap, så ska du vända dig till ukrainska ambassaden för information om vilka bestämmelser som gäller just för dig.

Passet måste var giltigt minst 6 månader efter hemkomsten. För att vistelsen i Ukraina ska vara giltig måste passet förses med en stämpel vid gränskontrollen vid inresa.

Se till att ha en giltig reseförsäkring då det europeiska sjukförsäkringskortet inte täcker Ukraina.

Sedan december 2013 trädde en ny lag i kraft i Ukraina som ställer krav på att turister/besökare ska kunna visa upp finansiella medel (pengar) vid inresa i Ukraina. Det innebär att man vid inresa kan bli tillfrågad om man har tillräckligt med pengar för sin vistelse i Ukraina. Kan man inte visa att man har tillräckligt med pengar kan man bli nekad inresa i landet. Reglerna gäller för alla besökare, inklusive turister och oavsett medborgarskap, som reser till Ukraina. För mer information: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/ukraina/reseinformation/ambassadens-reseinformation/in--och-utresebest%C3%A4mmelser/

 

 

 

 

CITYHOTEL

Omtyckt hotell beläget 5 minuters promenad från huvudgatan.
Pris från 2 235:- inklusive flyg!
Se hotell

Senator Victory Square

Hotell beläget nära Peremogy-torget.
Pris från 1 855:- inklusive flyg!
Se hotell

Senator Apartments City Center

Hotell beläget nära metrostation.
Pris från 2 025:- inklusive flyg!
Se hotell

Senator Apartments Maidan

Hotell i närheten av Maidan Nezalezhnosti.
Pris från 2 345:- inklusive flyg!
Se hotell

Alfavito Kyiv Hotel

Elegant hotell i närheten av huvudgatan.
Pris från 2 005:- inklusive flyg!
Se hotell

Park Inn By Radisson Kyiv Troyitska

Populärt hotell nära Olympiastadion.
Pris från 1 895:- inklusive flyg!
Se hotell

Radisson Blu Kiev

Hotell beläget i ambassadområdet.
Pris från 2 685:- inklusive flyg!
Se hotell

Radisson Blu Hotel Kyiv Podi

Boende beläget i Kievs historiska centrum.
Pris från 2 515:- inklusive flyg!
Se hotell

Opera Hotel

Upplev förstklassig service på Opera Hotel.
Pris från 2 015:- inklusive flyg!
Se hotell

11 Mirrors Design Hotel

Högklassigt hotell med 5 minuters promenad från operan.
Pris från 2 925:- inklusive flyg!
Se hotell

Podol Plaza Boutique Hotel

Charmigt hotell beläget i Kievs historiska stadsdel.
Pris från 2 255:- inklusive flyg!
Se hotell